AldfaerWiki:Een bestaande stamboom openen

Uit AldfaerWiki

Versie op 11 dec 2009 20:41 van Jjw (Overleg | bijdragen)
Ga naar: navigatie, zoeken

Een bestaande stamboom openen

U kunt in Aldfaer iedere stamboom openen, die u ooit met deze versie (bestanden met extensie .aldf) of een eerdere versie van Aldfaer (bestanden met extensie .ald) hebt aangemaakt.

Een bestaande stamboom opent u als volgt

Als u op het pijltje naast het icoontje voor openen op de knoppenbalk klikt kunt u uit een lijstje met bestaande stambomen direct een keuze maken. In dat geval wordt de gekozen stamboom direct in Aldfaer geopend zonder tussenkomst van het venster voor het openen van een bestand.

Staat het bestand wat u zoekt niet in die lijst kies dan vanaf de menubalk voor Bestand --> Open, of klik op de knoppenbalk op knop Bestand:Voorbeeld.png. U kunt ook tegelijkertijd de toetsen Ctrl+O indrukken. Het venster "Open Aldfaer-bestand" wordt geopend.


Vervolgens bladert u via het grote witte vlak en de knoppen boven in dit venster naar de map waarin u uw stamboom of stambomen bewaard. Het hoofdbestand van uw stamboom is een bestand met de extensie .aldf (vanaf versie 4.0) of .ald (eerdere versies). In eerdere versies had het .ald bestand altijd dezelfde naam als de map van uw stamboom.

Selecteer het juiste hoofdbestand (als u er meer dan een in de map hebt staan)

Klik op de knop Openen om de stamboom te openen.


LET OP: U kunt met de knop openen zowel stambomen als reserve kopieën openen.

Een reserve kopie moet u alleen openen als u de stamboom zelf niet meer kan openen of als u bewust bepaalde wijzigingen ongedaan wilt maken nadat u uw stamboom al hebt opgeslagen.


Als u een stamboom of veiligheidskopie opent, die met een eerdere versie van Aldfaer (tot versie 3.4) is gemaakt en die derhalve nog niet voldoet aan de nieuwe opslagstructuur,moeten alle gegevens eerst worden omgezet naar de nieuwe structuur. Hiertoe wordt automatisch een conversieprogramma gestart. Volg voor een juiste omzetting van uw gegevens de aanwijzingen op het scherm.

U kunt na deze conversie uw stamboom niet meer openen in een eerdere versie van Aldfaer. 


Direct na het openen van de bestaande stamboom worden de gegevens daarvan in het hoofdvenster getoond. Aldfaer heeft voor de geopende stamboom ook een tijdelijke (verborgen) map op uw PC gemaakt. Alle invoer die u vanaf nu in de verschillende vensters van Aldfaer doet wordt in de tijdelijke map opgeslagen, totdat u de stamboom hebt bewaard of Aldfaer hebt afgesloten.

U kunt ook gegevens uit andere stambomen overnemen. U moet daartoe een zogenaamd GEDCOM-bestand inlezen dat voldoet aan de GEDCOM standaard. Gebruik in dat geval de functie Importeer GEDCOM in menu Bestand.

Persoonlijke instellingen