AldfaerWiki:Een bestaande stamboom openen

Uit AldfaerWiki

(Verschil tussen bewerkingen)
Ga naar: navigatie, zoeken
(Een bestaande stamboom opent u als volgt)
Regel 5: Regel 5:
===Een bestaande stamboom opent u als volgt ===
===Een bestaande stamboom opent u als volgt ===
-
Als u op het pijltje naast het icoontje voor openen op de knoppenbalk klikt kunt u uit een lijstje met bestaande stambomen direct een keuze maken. In dat geval wordt de gekozen stamboom direct in Aldfaer geopend zonder tussenkomst van het venster voor het openen van een bestand.
+
Als u op het pijltje [[Bestand:Jjw--Bestand_openen_keuzelijst.png]] naast het icoontje voor openen [[Bestand:Jjw--Bestand_openen.png]] op de knoppenbalk klikt kunt u uit een lijstje met bestaande stambomen direct een keuze maken. In dat geval wordt de gekozen stamboom direct in Aldfaer geopend zonder tussenkomst van het venster voor het openen van een bestand.
-
Staat het bestand wat u zoekt niet in die lijst kies dan vanaf de menubalk voor Bestand --> Open, of klik op de knoppenbalk op knop [[Bestand:Voorbeeld.png]]. U kunt ook tegelijkertijd de toetsen Ctrl+O indrukken. Het venster "Open Aldfaer-bestand" wordt geopend.  
+
Staat het bestand wat u zoekt niet in die lijst kies dan vanaf de menubalk voor Bestand --> Open, of klik op de knoppenbalk op knop [[Bestand:Jjw--Bestand_openen.png]]. U kunt ook tegelijkertijd de toetsen Ctrl+O indrukken. Het venster "Open Aldfaer-bestand" wordt geopend.
   
   
 +
[[Bestand:Jjw--Open_Aldfaer-bestand_vista.png | 600px]]
-
Vervolgens bladert u via het grote witte vlak en de knoppen boven in dit venster naar de map waarin u uw stamboom of stambomen bewaard. Het hoofdbestand van uw stamboom is een bestand met de extensie .aldf (vanaf versie 4.0) of .ald (eerdere versies). In eerdere versies had het .ald bestand altijd dezelfde naam als de map van uw stamboom.  
+
'''''Hoe dit venster er precies uitziet is afhankelijk van de Windows versie'''''. Hier is een voorbeeld voor Vista getoond.<br />
-
 
+
In het grote witte vlak worden de bestanden getoond die in de huidige map gevonden zijn. Dit kunnen stamboom bestanden, reserve kopieën en/of GEDCOM bestanden zijn.<br /><br />
 +
In dit voorbeeld worden de reserve kopieën getoond. '''Deze reserve kopieën zult u normaal gesproken NIET openen!''' (zie LET OP hieronder)<br /><br />
 +
U kunt via de knoppen in dit venster naar de map waarin u uw stamboom of stambomen bewaard bladeren.<br />
 +
(De naam van de geopende stamboom stamboom en de map waarin deze is opgeslagen wordt in de titelbalk van Aldfaer weergegeven)
 +
Het hoofdbestand van uw stamboom is een bestand met de extensie .aldf (vanaf versie 4.0) of .ald (eerdere versies). In eerdere versies had het .ald bestand altijd dezelfde naam als de map van uw stamboom.  
Selecteer het juiste hoofdbestand (als u er meer dan een in de map hebt staan)  
Selecteer het juiste hoofdbestand (als u er meer dan een in de map hebt staan)  
Regel 18: Regel 23:
'''LET OP:'''
'''LET OP:'''
-
''U kunt met de knop openen zowel stambomen als reserve kopieën openen.''
+
''U kunt met de knop openen zowel stambomen, GEDCOM bestanden als reserve kopieën openen.''
-
''Een reserve kopie moet u alleen openen als u de stamboom zelf niet meer kan openen of als u bewust bepaalde wijzigingen ongedaan wilt maken nadat u uw stamboom al hebt opgeslagen.''  
+
''Een reserve kopie moet u alleen openen als u de stamboom zelf niet meer kan openen of als u bewust bepaalde wijzigingen ongedaan wilt maken nadat u uw stamboom al hebt opgeslagen.''<br />
 +
''Een GEDCOM bestand opent u alleen als u gegevens van een stamboom wilt overnemen die niet met Aldfaer is gemaakt; u loopt dan wel het risico dat bepaalde personen na de import dubbel zullen voorkomen (Aldfaer controleert dat niet!)''

Versie op 15 dec 2009 21:25

Een bestaande stamboom openen

U kunt in Aldfaer iedere stamboom openen, die u ooit met deze versie (bestanden met extensie .aldf) of een eerdere versie van Aldfaer (bestanden met extensie .ald) hebt aangemaakt.

Een bestaande stamboom opent u als volgt

Als u op het pijltje Bestand:Jjw--Bestand_openen_keuzelijst.png naast het icoontje voor openen Bestand:Jjw--Bestand_openen.png op de knoppenbalk klikt kunt u uit een lijstje met bestaande stambomen direct een keuze maken. In dat geval wordt de gekozen stamboom direct in Aldfaer geopend zonder tussenkomst van het venster voor het openen van een bestand.

Staat het bestand wat u zoekt niet in die lijst kies dan vanaf de menubalk voor Bestand --> Open, of klik op de knoppenbalk op knop Bestand:Jjw--Bestand_openen.png. U kunt ook tegelijkertijd de toetsen Ctrl+O indrukken. Het venster "Open Aldfaer-bestand" wordt geopend.

Hoe dit venster er precies uitziet is afhankelijk van de Windows versie. Hier is een voorbeeld voor Vista getoond.
In het grote witte vlak worden de bestanden getoond die in de huidige map gevonden zijn. Dit kunnen stamboom bestanden, reserve kopieën en/of GEDCOM bestanden zijn.

In dit voorbeeld worden de reserve kopieën getoond. Deze reserve kopieën zult u normaal gesproken NIET openen! (zie LET OP hieronder)

U kunt via de knoppen in dit venster naar de map waarin u uw stamboom of stambomen bewaard bladeren.
(De naam van de geopende stamboom stamboom en de map waarin deze is opgeslagen wordt in de titelbalk van Aldfaer weergegeven) Het hoofdbestand van uw stamboom is een bestand met de extensie .aldf (vanaf versie 4.0) of .ald (eerdere versies). In eerdere versies had het .ald bestand altijd dezelfde naam als de map van uw stamboom. Selecteer het juiste hoofdbestand (als u er meer dan een in de map hebt staan)

Klik op de knop Openen om de stamboom te openen.


LET OP: U kunt met de knop openen zowel stambomen, GEDCOM bestanden als reserve kopieën openen.

Een reserve kopie moet u alleen openen als u de stamboom zelf niet meer kan openen of als u bewust bepaalde wijzigingen ongedaan wilt maken nadat u uw stamboom al hebt opgeslagen.
Een GEDCOM bestand opent u alleen als u gegevens van een stamboom wilt overnemen die niet met Aldfaer is gemaakt; u loopt dan wel het risico dat bepaalde personen na de import dubbel zullen voorkomen (Aldfaer controleert dat niet!)


Als u een stamboom of veiligheidskopie opent, die met een eerdere versie van Aldfaer (tot versie 3.4) is gemaakt en die derhalve nog niet voldoet aan de nieuwe opslagstructuur,moeten alle gegevens eerst worden omgezet naar de nieuwe structuur. Hiertoe wordt automatisch een conversieprogramma gestart. Volg voor een juiste omzetting van uw gegevens de aanwijzingen op het scherm.

U kunt na deze conversie uw stamboom niet meer openen in een eerdere versie van Aldfaer. 


Direct na het openen van de bestaande stamboom worden de gegevens daarvan in het hoofdvenster getoond. Aldfaer heeft voor de geopende stamboom ook een tijdelijke (verborgen) map op uw PC gemaakt. Alle invoer die u vanaf nu in de verschillende vensters van Aldfaer doet wordt in de tijdelijke map opgeslagen, totdat u de stamboom hebt bewaard of Aldfaer hebt afgesloten.

U kunt ook gegevens uit andere stambomen overnemen. U moet daartoe een zogenaamd GEDCOM-bestand inlezen dat voldoet aan de GEDCOM standaard. Gebruik in dat geval de functie Importeer GEDCOM in menu Bestand.

Persoonlijke instellingen